Voor reiskostenvergoedingen bestaat een gerichte vrijstelling. Daarbij geldt een vast bedrag van € 0,19 per kilometer.

Ga je met je de auto of met het openbaar vervoer naar je werk? Dan kun je de kosten die je maakt vaak als reiskosten voor woon-werkverkeer vergoed krijgen.

Recht op reiskosten

Met een reiskostenvergoeding kan jouw werkgever jou tegemoetkomen voor kosten die jij moet maken om naar werk te komen of voor je werk te reizen. Van de Belastingdienst mag je werkgever je € 0,19 per kilometer belastingvrij betalen: alles daarboven telt als loon, en daar betaal jij dus belasting over.

Je hebt daar alleen recht op als hierover afspraken in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling staan. Als dat zo is, dan moet jouw werkgever reiskosten betalen.

Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Als je recht hebt op een reiskostenvergoeding, dan kan jouw werkgever kiezen tussen belastingvrij vergoeden van:

  • Het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer
  • De gemaakte reiskosten, bijvoorbeeld een treinkaart
Fiets van de zaak
Net als een leaseauto, is het ook mogelijk om een leasefiets te verkrijgen. De bijtelling voor fietsen is vastgesteld op 7%. Dat betekent dat je al voor een paar euro per maand een (elektrische) fiets van de zaak kunt rijden en de fiets mag je ook privé mag gebruiken.
Fiets van de zaak

Rittenregistratie

Wanneer aangetoond kan worden doormiddel van een rittenregistratie dat er minder dan 500 kilometer per jaar privé gereden wordt met de auto, is er geen sprake van bijtelling.

Wanneer je de rittenregistratie gaat bijhouden, let er dan op dat de volgende punten worden benoemd:

  • Begin kilometerstand
  • Adres vertrekpunt
  • Adres aankomst
  • Eind kilometerstand
  • Datum

Wil je meer informatie hierover of weten wat Payned payrolling voor jou kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde blogberichten