Dat payrolling op papier voordelen heeft, is duidelijk. De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat gaan we daar in de praktijk van merken?

Het klinkt allemaal heel mooi; de voordelen van payrolling. Maar voor jou als ondernemer is het belangrijk om te weten wat je hier in de praktijk van gaat merken. In dit artikel zoom ik in op het verloop van de personeelskosten voor jou als ondernemer.

Het verloop van de personeelskosten verandert namelijk als je gaat payrollen. Dit ga je merken op drie vlakken:

  • Uitbetaling van vakantiegeld
  • Tijdens de vakantieperiode
  • Tijdens ziekte

Klik op de afbeelding, of download direct het .pdf document, voor een beter overzicht. (document wordt geopend in nieuw venster/ tabblad)

 

Is payrolling duurder dan zelf doen?

Dit is één van de meest gestelde vragen van ondernemers. Gemiddeld is payrolling in een jaar waarin je geen ziekte hebt, 2 à 3% duurder dan het zelf doen van je administratie. In een jaar zonder ziekte heb je bij payrolling 47 weken personeelskosten. Als je verloont in eigen beheer, dan heb je 52 weken personeelskosten. Dit komt doordat wij je geen factuur sturen als je personeel met vakantie gaat. Je betaalt namelijk alleen de gewerkte uren van je personeel. Dit geldt overigens ook bij ziekte of bijzonder verlof.

Betaling vakantiegeld

Bij wet is geregeld dat de werkgever in mei of juni het opgebouwde vakantiegeld aan de medewerker uitbetaalt.

Per maand reserveert je medewerker 8% van het brutoloon aan vakantiegeld. Aan jou als werkgever de plicht om dit geld voor je medewerkers opzij te zetten en uit te betalen.

De gemiddelde MKB-ondernemer heeft geen aparte rekening waarop het vakantietegoed wordt gereserveerd. In de maand dat het vakantiegeld uitbetaald moet worden levert dit vaak liquiditeitsproblemen op en een (boekhoudkundige) piek in de personeelskosten.

Als je payrollt heb je daar geen last van. Ook bij Payned spaart de medewerker gewoon 8% over het brutoloon aan vakantiegeld.

Doordat we verregaand geautomatiseerd zijn, en de reserveringen consequent op een aparte bankrekening zetten, levert dit voor ons en voor jou nooit problemen op. Daarom bieden we je medewerkers dan ook de mogelijkheid om twee keer per jaar het vakantiegeld op te vragen, zonder dat dit iets extra kost.

Tijdens de vakantie

Wanneer een medewerker met vakantie gaat en daarvoor betaald verlof opneemt, betekent dit voor jou twee weken loondoorbetaling. Maar bij payrolling reserveert Payned naast het vakantiegeld ook een bedrag in de werkgeverslasten voor de vakantiedagen. Namelijk het bedrag dat precies voldoende is om de vakantiedagen uit te betalen. Wanneer de medewerker dan op vakantie gaat, betalen we deze uit onze reservering. Hierdoor hoeven wij je geen factuur te sturen tijdens de vakantie van je personeel.

Bij ziekte

De meeste ziektegevallen bij MKB-ondernemingen vallen  jammer genoeg binnen het eigen risico van de ziekteverzuimverzekering.

Tijdens de eerste 2, 4 of 6 weken ziekte moet je dus het salaris van je medewerker uit eigen zak doorbetalen en moet je ook vervanging zien te regelen.

Daarnaast moet je bij ziekte de Arbodienst inschakelen. Van hen hoor je steevast dat het ziektegeval niet ernstig genoeg is, of dat je abonnement niet toereikend is voor bijvoorbeeld de Wet Verbetering Poortwachter. Nog meer extra kosten dus.

Als je je medewerkers payrollt zijn deze zorgen voorbij, en hoef je nooit extra kosten te maken. Dit heeft een aantal redenen.

  1. We hebben een grote loonsom dus scherpe premie op de verzuimverzekering
  2. We hebben een pro-actieve arbodienst (ProffitPlan)

Ook bij ziekte onder je personeel ontvang je geen factuur van ons. Dit is ons risico en hier hebben we geld voor gereserveerd.

Duidelijk zo? Bij vragen of opmerkingen, mail of bel mij gerust.

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten