Het is nooit leuk als één van je medewerkers ziek wordt. Het is natuurlijk vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor jou als werkgever. Naast het feit dat dit veel geld kost, zorgt het ook voor een hoop rompslomp.

Gemiddeld kost een zieke medewerker € 250,- per dag. De verzuimcijfers tonen aan dat het verzuim de laatste jaren stijgt. De kosten voor mkb-ondernemers stijgen daarmee ook.

Wat zijn de kosten van verzuim?

Je krijgt te maken met verschillende kostenposten als een werknemer uitvalt. Zo hebben medewerkers de eerste 2 jaren recht op loondoorbetaling (minstens 70%).

De werkzaamheden van de zieke medewerker moeten nu door iemand anders worden gedaan. Dat kost ook geld.

Ook moet je rekening houden met kosten van de arbodienst. Dit kan namelijk ook behoorlijk in de papieren lopen.

Proactief langdurend verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Voorkomen dat je werknemers zich ziek melden, is van groot belang voor je bedrijfsvoering. Wat kun je doen om verzuim te verlagen?

Er zijn verschillende manieren om dit te verminderen:

  • Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Iedere werkgever is verplicht een RI&E op te stellen. Deze beschrijft de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Hoe zo’n RI&I eruit ziet en hoe je deze opstelt, lees je hier.
  • Preventief medisch onderzoek (PMO). Het wettelijk verplichte PMO geeft je werknemers inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s. Je krijgt inzicht in de gezondheid van je medewerkers en kunt daarmee de gezondheidsrisico’s beperken.
  • Veiligheidstrainingen. Bedrijven die samen met hun medewerkers willen werken aan een veilige werkplek doen er goed aan veiligheidstrainingen te volgen. Door deze training aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat het aantal ongevallen vermindert en het verzuim daalt.

Er zijn mogelijkheden om je ziekterisico uit te besteden. Je kunt hiervoor een verzuimverzekering afsluiten. Vaak betaal je dan nog wel een eigen risico. De duur van dit eigen risico is afhankelijk van de afgesproken premie die je betaald.

Je kunt ook kiezen voor payrolling. Hiermee besteed je je volledige ziekterisico uit. Dat betekend dat, wanneer je medewerker ziek wordt, meteen je personeelskosten stoppen en wij de medewerker doorbetalen. Ideaal toch?

Daarnaast zitten er aan payrolling nog meer voordelen, lees ze hier.

In september 2021 ben ik begonnen als assistent relatiebeheerder. Dit houdt in dat ik de personeel- en salarisadministratie verzorg voor mijn klanten. Vooral de combinatie van het directe contact met mijn klanten en hun medewerker(s) en de administratieve afhandeling spreekt mij in het bijzonder aan. Daarnaast mag ik sinds kort meedraaien op de verzuim afdeling en hoop ik mijn collega’s hierin ondersteuning te kunnen bieden in de toekomst. Het inleven in de situatie van de zieke medewerker en werkgever, en de belangen van de verschillende betrokkenen overzien is erg belangrijk. Doordat geen enkele ziekmelding hetzelfde is blijft de oplossing altijd maatwerk en dat is nou juist wat dit werk zo bijzonder maakt.

Mariska Camdzija

Relatiebeheer en verzuimbegeleiding

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten