2025 is een lustrumjaar en dan is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Is dit een vrije dag? Wordt deze vrije dag doorbetaald?

Wettelijk is er over feestdagen niets vastgelegd. In de meeste cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. In principe zijn veel Nederlanders eens in de vijf jaar vrij op 5 mei. Er zijn echter ook bedrijven die er voor kiezen hun werknemers elk jaar vrij te geven.

Is er geen cao van toepassing, dan valt men onder de regels van het Burgerlijk Wetboek en is Bevrijdingsdag geen officiële vrije/doorbetaalde dag.

Moet ik mijn werknemers vrij geven?

Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat iets anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de cao te raadplegen of het Burgerlijk Wetboek te hanteren. Je kunt hiervoor ook even contact opnemen met ons, dan zoeken wij het voor je uit.

Lustrumjaar betaalde vrije dag?

In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Dat was het in 2020 en nu weer in 2025. De Winkeltijdenwet staat overigens gewoon toe dat winkeliers hun deuren op Bevrijdingsdag geopend houden. Houd wel rekening met gewijzigde openingstijden in verband met festiviteiten. Scholen zijn bijna altijd gesloten met Bevrijdingsdag.

Viering
In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. In het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Elke stad en plaats heeft zijn eigen activiteiten vooral veel muziekfestiviteiten. De viering van de bevrijding start elk jaar in een andere provincie. Het officiële startsein van de bevrijdingsfestiviteiten is het aansteken van het bevrijdingsvuur.
Vrijblijvend adviesgesprek

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten