Een jonge medewerker aannemen kan voor jou als werkgever veel voordelen hebben. Ze zijn namelijk erg gemotiveerd, willen graag dingen leren en zijn over het algemeen goedkoper dan reguliere krachten. Maar let wel op dat hier een aantal regels voor gelden.

Jongeren tot 18 jaar mogen maar een beperkt aantal werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast zijn jongeren leerplichtig totdat ze 18 jaar zijn of over een startkwalificatie beschikken.

Hieronder hebben we alle regels voor werknemers die jonger zijn dan 18 jaar, even op een rijtje gezet. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid.

13- en 14-jarigen en werk

Kinderen in de leeftijd van 13 en 14 jaar mogen tussen 7.00 uur en 19.00 uur beperkt werken. Het aantal uren dat ze mogen werken in schoolweken verschilt met het aantal werkuren dat geldt voor weken waarin ze vakantie hebben.

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen helpen bij licht, niet-industrieel werk.

Klik hier voor een volledig overzicht van ‘ 13- en 14-jarigen en werk’

15-jarigen en werk

16- en 17-jarigen en werk

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen, maar geen gevaarlijk werk. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Er zijn wel risicovolle werkzaamheden die wel verricht mogen worden door werknemers van 16 en 17 jaar, maar dat mag alleen onder deskundig toezicht.

Klik hier voor een volledig overzicht van ‘16- en 17-jarigen en werk’

Goedkope krachten ideaal
Uiteraard is het ideaal om een goedkope kracht aan te nemen. Houd echter wel rekening met alle voorwaarden rondom de werkzaamheden van een minderjarige. Vaak ben je hier als werkgever niet zo goed van op de hoogte. Daarom is het beter om een jongere werknemer via Payned in dienst te nemen. Wij verdiepen ons hier van te voren goed in en houden rekening met de regels die bepaalde cao’s hanteren omtrent het in dienst nemen van een jongere werknemer.
Neem contact op

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten