Stagiairs zijn leerlingen of studenten die werken in jouw bedrijf, dit als onderdeel van hun opleiding. Wil je een stagiair aannemen, dan moet je wel over een aantal zaken nadenken.

Wanneer je een stageplaats wilt aanbieden aan een mbo-leerling, dan moet je wel een erkend leerbedrijf zijn. Om je bedrijf aan te melden ga je naar de website van SBB. Hier kan je de aanvraag starten.  Daarentegen is het voor een leerling van het hbo of wo (wetenschappelijk onderwijs) niet nodig.

Leerprocessen

Iedereen leert op een andere manier en daarom is het belangrijk dat je als begeleider rekening houdt met die verschillende leerstijlen. De manier waarop je de leerling opdrachten kunt geven verschilt per stagiair en hieraan dien je aandacht en tijd te besteden.

Daarnaast is het belangrijk om uit te leggen hoe iets moet en waarom je de werkzaamheden op deze manier worden uitgevoerd, zo weet de stagiair ook waarom de werkzaamheden op deze manier worden uitgevoerd.

De voordelen zijn van een stagiair:

  • Een stagiair staat te popelen om deze opgedane kennis in de praktijk te brengen.
  • Het kan je opnieuw bewust laten worden van de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf.
  • Een stagiair leert snel.
  • Mogelijk een nieuwe medewerker voor jouw bedrijf

Stageopdrachten

Tijdens de stage moet de stagiair opdrachten uitvoeren om te kijken of hij/zij de kerntaken en de werkprocessen onder de knie heeft. De stagiair moet de resultaten documenteren en verwerken in een verslag. Halverwege de stageperiode ga je samen met de stagiair de opdrachten beoordelen.

Opleidingsvarianten mbo

Het mbo kent twee opleidingsvarianten. De opleidingsvariant BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. De leerling combineert werken met leren. De leerling is 3 of 4 dagen aan het werk bij een leerbedrijf en is 1 of 2 dag(en) op school, hierdoor doet de leerling veel praktijkervaring op.

Daarnaast bestaat ook de opleidingsvariant BOL dit staat voor beroepsopleidende leerweg. Deze leerweg is een combinatie van school en stage. De leerling gaat de hele week naar school en loop een periode(s) stage. Tijdens de stage kan de leerling wennen aan het werkende leven.

Hieronder de verschillen van mbo-opleidingsvarianten op een rij:

BBL
BOL
Leren door ervaring op te doen in de praktijk bij erkende leerbedrijven Leren door veel theorie
Aanwezig bij de werkgever Aanwezig op school
Inkomsten van loon Stagevergoeding (niet verplicht)
Veel werkervaring na de opleiding Meer vakkennis na de opleiding

Subsidie praktijkleren

Bedrijven die een BBL’er  begeleiden, kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling praktijkleren. De overheid wil op die manier ondernemers stimuleren leerwerkplaatsen aan te bieden.

Hoeveel je exact ontvangt, hangt af van het aantal weken en aantal uren waarin de stagiair praktijkbegeleiding krijgt in het school/studiejaar. Je vraagt de subsidie na afloop van de begeleiding aan.

Weten wat Payned voor je kan betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Sinds 2019 ben ik management assistent bij Payned payrolling.

Als management assistent ben ik een duizendpoot en probeer ik mijn collega’s zoveel mogelijk te ondersteunen en mee te denken, maar vooral vooruit te denken. Ik richt me onder andere op agendabeheer, voorbereiden van vergaderingen, notuleren en het coördineren en faciliteren van bijeenkomsten.

Voor het plannen van een afspraak, neem gerust contact op 0522 – 746 746.

Sharona Laurier

Management assistent

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten