Als je medewerker ziek wordt, dan kan dit flink wat kosten. Een verzuimverzekering dekt de personeelskosten mocht je medewerker ziek worden. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om de eerste twee jaar van ziekte minimaal 70% van het salaris door te betalen.

Kijk ook goed wát nu precies verzekerd is. Is alleen het salaris van de medewerker gedekt of ook alle werkgeverslasten? Ook hierbij geldt; hoe minder je verzekert des te goedkoper de verzekering. In veel cao’s is zelfs afgesproken dat tot 100% van het salaris doorbetaald moet worden. Een verzuimverzekering kan daarom van groot belang zijn om de kosten te beperken.

Kosten zieke medewerker?

Gemiddeld kost een zieke medewerker € 250,- tot € 350,- per dag. Dat is een flinke smak geld. Als een medewerker ziek is, ben je verplicht zijn loon grotendeels door te betalen. In de eerste twee jaar van zijn ziekte gaat het om minimaal 70%. Hierbij mag je in het eerste jaar niet onder het minimumloon komen. In je cao kan een andere regeling staan. Bijvoorbeeld: in het eerste jaar 100% en in het tweede jaar 70, 80 of 90%.

Wet verbetering poortwachter

Deze wet geeft aan wat Payned en de arbeidsongeschikte medewerker moet doen, zodat de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk kan. In de Wet Verbetering Poortwachter wordt beschreven welke stappen je moet nemen in dit traject.

Zorg goed voor je medewerker!

Dat je medewerker met plezier naar zijn of haar werk gaat is belangrijk. Een blije medewerker zal zich niet snel ziekmelden. Werkplezier is daarom erg belangrijk tegen ziekteverzuim, maar werkstress is de grootste boosdoener. Dit is beroepsziekte nummer 1 en je medewerker is voor een langere tijd niet aan het werk, dus komt het werk bij andere medewerkers te liggen, dan wil uiteraard niet dat de andere medewerker ook voor langere tijd niet meer kunnen werken vanwege bijvoorbeeld een burn out.

Maar een gezonde/vitale medewerker is productiever. Sporten en bewegen is belangrijk om fit en vitaal te blijven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je medewerker tijdens de lunch even naar buiten mag om te wandelen.

Risico’s uitbesteden?

Door te gaan payrollen bij Payned elimineer je de risico’s van ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. Hiermee besteed je dus het volledige ziekterisico uit evenals de begeleiding van de zieke medewerker. Dat wil zeggen, wanneer je medewerker ziek wordt, meteen je personeelskosten stoppen en wij de medewerker doorbetalen. Ideaal toch?

Mocht je nog andere vragen hebben betreffende ziekteverzuim, neem dan gerust contact met ons op.

In september 2021 ben ik begonnen als assistent relatiebeheerder. Dit houdt in dat ik de personeel- en salarisadministratie verzorg voor mijn klanten. Vooral de combinatie van het directe contact met mijn klanten en hun medewerker(s) en de administratieve afhandeling spreekt mij in het bijzonder aan. Daarnaast mag ik sinds kort meedraaien op de verzuim afdeling en hoop ik mijn collega’s hierin ondersteuning te kunnen bieden in de toekomst. Het inleven in de situatie van de zieke medewerker en werkgever, en de belangen van de verschillende betrokkenen overzien is erg belangrijk. Doordat geen enkele ziekmelding hetzelfde is blijft de oplossing altijd maatwerk en dat is nou juist wat dit werk zo bijzonder maakt.

Mariska Camdzija

Relatiebeheer en verzuimbegeleiding

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten