Op het moment dat een medewerker in dienst treedt bij een payroll bedrijf zal hij of zij een payroll overeenkomst aangeboden krijgen. Het payroll bedrijf is op dat moment zijn/haar juridisch werkgever. Het bedrijf waar de medewerker daadwerkelijk voor gaat werken noemen we de opdrachtgever, deze heeft een samenwerkingsovereenkomst met het payroll bedrijf.

Payned kan medewerkers tot 3 jaar lang flexibiliteit aanbieden. Daarna heeft de medewerker recht op een vast contract. Om een payroll overeenkomst op te maken heeft het payroll bedrijf een aantal gegevens van de medewerker nodig. Daarnaast moeten de gemaakte afspraken tussen de medewerker en de opdrachtgever worden doorgegeven aan het payroll bedrijf.

In de payroll overeenkomst staat benoemd dat de werving van de medewerker door de opdrachtgever wordt gedaan. Het payroll bedrijf houdt zich namelijk niet bezig met werving en selectie.

Naast de gebruikelijke artikelen die in een payroll overeenkomst staan vermeld, kan een opdrachtgever ook besluiten om een aantal extra bedingen (juridische bepalingen) in de overeenkomst op te laten nemen.

Onderstaande bedingen kunnen aan een payroll overeenkomst worden toegevoegd.

  • Relatiebeding
  • Personeelsbeding
  • Non-concurrentiebeding
  • Boetebeding
  • Geheimhoudingsbeding

We zullen van elk beding een korte toelichting geven waarvoor het van toepassing kan zijn.

*Let op: Vanaf 1 januari 2015 is het niet langer toegestaan om een relatie -of concurrentiebeding op te nemen in een bepaalde tijdscontract. In een contract voor onbepaalde tijd is dit wel mogelijk.

Relatiebeding

Bij een relatiebeding geeft de opdrachtgever aan dat de medewerker binnen een bepaalde periode na het einde van de payroll overeenkomst geen klanten mag benaderen van de voormalig opdrachtgever.

Personeelsbeding

Het personeelsbeding houdt in dat de medewerker binnen een bepaalde periode na het einde van de payroll overeenkomst geen medewerkers direct of indirect mag benaderen teneinde hen te bewegen om elders in dienst te treden.

Non-concurrentiebeding

Het concurrentiebeding verbiedt de medewerker om zowel tijdens als na de payroll overeenkomst, bijvoorbeeld gedurende het eerste jaar na einde dienstverband, bij een soort gelijk bedrijf in een soort gelijke functie betrokken dan wel werkzaam te zijn. In het beding wordt veelal verwezen naar de functiebeschrijving van de medewerker. Daarnaast wordt hier vaak ook een straal in kilometers aan verbonden.

Geheimhoudingsbeding

Het geheimhoudingsbeding houdt in dat de medewerker zowel tijdens als na het einde van de payroll overeenkomst verplicht is tot volstrekte geheimhouding van al hetgeen wat hem/haar bekend is geworden.
Boetebeding
Bij een boetebeding wordt de medewerker aangespoord om de verplichtingen vanuit de overeenkomst na te leven. Indien dit niet wordt nageleefd worden hier vaak hoge geldboetes aan gekoppeld. Wil je meer weten of welke bedingen je op kunt nemen in een overeenkomst, of wil je meer informatie over payrolling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Neem contact op

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

 

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten