Een payrollbedrijf neemt je volledige personeel- en salarisadministratie uit handen en neemt daarnaast je werkgeversrisico’s over. Maar wat houdt dit precies in?

Wat doet een payrollbedrijf precies? Een payrollbedrijf doet veel met betrekking tot je personeel- en salarisadministratie. Meer dan bijvoorbeeld een boekhouder of salarisadministrateur. Een payrollbedrijf regelt alles omtrent je personeel. Het payrollbedrijf wordt juridisch gezien de werkgever. Dit betekent dat het payrollbedrijf ook alle werkgeversrisico’s van je overneemt.

Arbeidsovereenkomst met juiste arbeidsvoorwaarden

Het payrollbedrijf biedt je medewerkers een arbeidsovereenkomst aan met daarin goede arbeidsvoorwaarden. Zo zorgt het payrollbedrijf er onder andere voor dat de medewerkers een goed pensioen opbouwen. Lees hier hoe het zit met het pensioen bij Payned. Vervolgens geef je als ondernemer iedere periode de gewerkte uren van de medewerker door. Die worden verwerkt door het payrollbedrijf en hier ontvangt de medewerker een salarisstrook van en jij als ondernemer een factuur.

Afdrachten

De payroller zorgt ervoor dat de afdrachten iedere periode netjes worden gedaan. Hier hoef je niet naar om te kijken. (Let op: het is belangrijk dat een payrollbedrijf kan aantonen dat het iedere periode de afdrachten doet d.m.v. een ‘Verklaring Goed Betalingsgedrag’)

Maar een payrollbedrijf doet meer.. Deze neemt ook je arbeidsrechtelijke risico’s over.

Loondoorbetaling bij ziekte

Een voorbeeld hiervan is het ziekterisico. Wanneer je medewerker ziek wordt loop je het risico dat je deze jarenlang door moet betalen. Bij payrolling sluit je dit risico uit. Wanneer een medewerker dan ziek wordt, stoppen onmiddellijk je personeelskosten en betaald het payrollbedrijf de medewerker door.

Improductiviteit medewerkers

Op het moment dat een medewerker afwezig is in verband met bijvoorbeeld een bruiloft van een familielid, moet je het salaris van zo’n medewerker wel doorbetalen. Dit terwijl de medewerker op dat moment niet productief is. Maar het kost je wel geld.. Dit risico wordt bij payrolling ook van je overgenomen. In zo’n geval stoppen je personeelskosten en betaald het payrollbedrijf de medewerker door.

Naleven van juridische verplichtingen

Het is het risico van de payroller dat alle juridische verplichtingen worden nageleefd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van de juiste beloning en toeslagen vanuit de cao.

Juridische ondersteuning bij een conflictoplossing
Het kan voorkomen dat je een conflict krijgt met een medewerker. Wat als jullie dit niet samen kunnen oplossen? Payned kan je helpen en ondersteunen bij lastige vraagstukken hierin.
Vrijblijvend adviesgesprek

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Rolf Tempelman

Algemeen directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten