Vanaf 2015 treedt de Wet Werk en Zekerheid in werking. In deze wet komen een aantal veranderingen naar voren, waaronder de transitievergoeding; een vergoeding bij ontslag of beëindiging van het contract.

Wat houdt het precies in?

Wanneer het contract van een medewerker niet wordt verlengd, worden openstaande reserveringen als vakantiegeld en vakantiedagen uitbetaald. Per 1 juli 2015 komt daar nog iets bij. Wanneer een medewerker dan minimaal 2 jaar bij je in dienst is en je besluit om het contract niet te verlengen of je geeft de medewerker ontslag, dan heeft hij/zij recht op een transitievergoeding.

Waarom?

De transitievergoeding is bedoeld als compensatie voor de werknemer om de overstap naar een andere baan gemakkelijker te maken. De transitievergoeding mag gebruikt worden voor het volgen van opleidingen en/of cursussen.

Hiermee krijgt de medewerker meer kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding moet er dus op gericht zijn om de betreffende persoon sneller aan een andere baan te helpen.

De hoogte van de vergoeding

Het exacte bedrag dat uitgekeerd moet worden, is afhankelijk van het aantal jaren dat de medewerker in dienst is geweest.

  • De eerste 10 dienstjaren is het een 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar;
  • Medewerkers die langer dan 10 jaar in dienst zijn hebben recht op een 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar;
  • Medewerkers die ouder dan 50 jaar en langer dan 10 jaar in dienst zijn, hebben recht op 1 maandsalaris per dienstjaar
Let op: per 1 juli 2015
Verleng je na 1 juli 2015 een contract niet en is de medewerker 2 jaar of langer bij je in dienst, dan heeft de medewerker recht op een transitievergoeding. Let dus op bij contractverlengingen! Wanneer je de medewerkers hebt ondergebracht bij Payned, houden wij dit voor je in de gaten en zullen wij je hier tijdig over informeren. Voor meer informatie omtrent deze vergoeding kun je informeren bij één van onze adviseurs of relatiebeheerders. Zij staan graag voor je klaar!
Vrijblijvend adviesgesprek

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten