Het einde van je arbeidsovereenkomst is in zicht en wordt niet verlengd. Of misschien heb je zelf een andere baan gevonden waardoor je ontslag wilt indienen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

In een bepaalde periode, misschien wel enkele jaren, heb je bij een bedrijf gewerkt. Maar nu stopt het werk. Misschien omdat het bedrijf waar je werkt je contract niet verlengt, maar misschien ook omdat je zelf toe bent aan iets anders.

Werkgever verlengt je contract niet

Heeft de ondernemer waar je werkzaam bent zijn personeelsbeheer uitbesteed aan Payned en besluit hij je contract niet te verlengen, dan ontvang je hierover van je relatiebeheerder bericht. Je ontvangt dan een aangetekende e-mail waarin we dit bevestigen. Zodra je bent geïnformeerd zal jouw contract op de laatste dag van de arbeidsovereenkomst worden afgesloten. De opgebouwde reserveringen aan vakantiegeld en vakantiedagen zullen binnen de wettelijk gestelde termijn van zes weken aan jou worden uitbetaald.

Uitkering aanvragen bij het UWV

Op de website van het UWV kun je een WW-uitkering aanvragen. De aanvraag kan al een maand voor je laatste werkdag worden ingediend. Het laatste moment waarop je een WW-uitkering kunt aanvragen is één week na je laatste werkdag. Het UWV zal binnen 8 weken een beslissing nemen over je aanvraag voor een WW-uitkering.

Inderdaad, deze doorlooptijd is best wel lang, zeker als je verder geen inkomen meer hebt. Het is dus zaak dat je zo snel mogelijk na het ontvangen van de bevestiging de aanvraag start.

Als je werk wegvalt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer een nieuwe baan. Hiervoor kun jij je als werkzoekende aanmelden op werk.nl, voorheen heette dit het UWV WERKbedrijf. Deze aanmelding kan al 4 maanden voor je laatste werkdag en uiterlijk twee dagen na je laatste werkdag worden doorgevoerd.

Zelf de arbeidsovereenkomst beëindigen

Heb je zelf een andere baan gevonden en wil jij je huidige contract opzeggen, ga dan in overleg met de ondernemer waarvoor je werkt en met Payned. Afhankelijk van het aantal uren dat in je contract staat en hoeveel jaar je al in dienst bent, wordt dan bepaald of je een opzegtermijn hebt en hoelang deze is. Vervolgens wordt gezamenlijk je laatste werkdag bepaald.

Om het ontslag door te voeren is het belangrijk dat je Payned (juridisch werkgever) een ontslagbrief stuurt. Hierin vermeld je minimaal de volgende punten:

  • Je NAW-gegevens
  • Je BSN-nummer (sofi nr.)
  • Datum van ontslag

Wanneer Payned jouw ontslagbrief heeft ontvangen, zul je dit van je relatiebeheerder bevestigd krijgen. Vervolgens zal jouw contract worden afgesloten en zoals al eerder vermeld zullen de opgebouwde reserveringen aan je worden uitbetaald.

Let op! Neem je zelf ontslag, dan ben je volgens de Nederlandse wet ‘verwijtbaar werkloos’ en heb je geen recht op een WW-uitkering. Mogelijk kun je in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, deze uitkering vraag je aan bij het UWV. Verwijtbaar werkloos, betekent zoveel als; je eigen schuld, je had immers nog werk kunnen hebben. Hierdoor kun je gekort worden op sociale voorzieningen.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten