Het in dienst nemen van een BBL-student is voor veel ondernemers een mooie manier om jonge, gemotiveerde medewerkers aan hun bedrijf te binden. Hoe je een BBL-student in dienst neemt en hoe je alles correct regelt met de contracten en subsidies, lees je in deze blog.

Een BBL-student volgt de beroepsbegeleidende leerweg. De beroepsbegeleidende leerweg is een stroming binnen het MBO waarbij de student gaat werken en leren tegelijk.

De leerling komt in dienst bij een bedrijf en zal hier drie tot vier dagen per week werkzaam zijn. Daarnaast gaat de student één tot twee dagen per week naar school. Voor de dagen dat de medewerker werkzaam is, wordt er een arbeidscontract opgesteld.

*
Kijk in je cao welke regelingen op BBL’ers van toepassing zijn. In sommige cao’s zijn aanvullende regelingen opgenomen m.b.t. het uurloon maar ook over loondoorbetaling tijdens de schooldag.

BBL’er aannemen via Payned

Wanneer je een BBL’er aanneemt via Payned, zorgen wij dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Wil je weten hoe dit werkt? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Leerwerkovereenkomst

Wanneer er een BBL’er in dienst komt, stelt de Belastingdienst het verplicht om een kopie van de leerwerkovereenkomst (praktijkovereenkomst) bij de loonadministratie te bewaren.

In deze overeenkomst moet in ieder geval het volgende zijn opgenomen:

  • Soort opleiding;
  • Duur van de overeenkomst;
  • Hoe wordt de medewerker begeleidt;
  • Wat moet de werknemer bereiken en hoe wordt dit beoordeeld;
  • Naam, adres en woonplaats van de werknemer, het leerbedrijf en de school;
  • Geboortedatum van de medewerker

Subsidieregeling Praktijkleren

Neem je een BBL’er in dienst, dan kom je als ondernemer in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het aantal subsidieaanvragen die worden ingediend. Het beschikbare bedrag zal vervolgens per sector verdeeld worden door het aantal plaatsen. Het bedrag bedraagt maximaal €2700,- per student. Neem je de BBL’er in dienst via een payroller, dan is het gebruikelijk dat het payrollbedrijf de subsidie voor je aanvraagt. De subsidie zal aan het einde van het jaar rechtstreeks door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan je worden uitbetaald. Mocht de opleiding tussentijds worden beëindigd dan zal de subsidie naar rato worden berekend. Benieuwd wat jullie cao zegt over het aannemen van BBL’ers? Neem dan even contact met ons op. Wij vertellen dan, uiteraard geheel vrijblijvend, hoe het zit.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten