Je groeit hard als bedrijf en denkt na om een medewerker aan te nemen. Bij het aannemen van een medewerker zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Je hebt een geschikte kandidaat gevonden, maar er komt veel op je af. Vaak zijn er ook punten waar je nog helemaal niet bekend mee bent. Wat moet je namelijk allemaal regelen bij het aannemen van een medewerker?

Een medewerker aannemen

Al met al komt er best wat kijken bij het aannemen van een medewerker. Hier een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het aannemen van een medewerker:

  • Aanmelden bij de Belastingdienst
  • Controle identificatie medewerker
  • Inrichten loonadministratie
  • Verzekeringen voor een medewerker
  • Cao

Aanmelden bij de Belastingdienst

Bij het aannemen van een medewerker moet je jezelf aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst. Je ontvangt dan een loonheffingsnummer van de Belastingdienst.

De aangifte van de loonheffingen zijn van belang voor de Belastingdienst. De loonbelasting en de premie voor de volksverzekeringen worden samen de loonheffing genoemd. Ook deze moet je als werkgever afdragen aan de Belastingdienst.

Identificatie medewerker

In Nederland is de Wet op de identificatieplicht (WID) ingevoerd. Wanneer je een medewerker gaat aannemen, dan is het van belang dat je als werkgever de identiteit van de medewerker controleert op basis van het geldige identiteitsbewijs.

Bewaar een kopie van het identiteitsbewijs in je administratie. Wanneer het identiteitsbewijs van een medewerker verloopt, dan hoef je geen nieuw kopie te maken.

De Wet op de identificatieplicht (WID) is ingevoerd zodat je voorkomt dat jouw bedrijf medewerkers in dienst neemt die illegaal in Nederland werken.

Inrichten loonadministratie

Je zult ervoor moeten zorgen dat de loonadministratie  gedaan wordt. Hierbij moet je denken aan het maken van een arbeidsovereenkomst tussen jou en de medewerker, het maken van de loonstroken en jaaropgave en het uitbetalen van het loon.

Verzekeringen voor een medewerker

Wanneer je een medewerker in dienst gaat nemen, dan zijn er aantal belangrijke verzekeringen voor personeel, denk bijvoorbeeld aan een verzuimverzekering, Wegam-verzekering, Wegas-verzekering, ongevallenverzekering, maar denk ook aan pensioen voor je medewerker en het inschakelen van de arbodienst.

Cao

Vaak heb je geen idee welke cao (collectieve arbeidsovereenkomst) bij jouw bedrijf van toepassing is. Als een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) algemeen verbindend is verklaard, dan is dit verplicht. Jouw bedrijf dient de cao-bepalingen te hanteren.

Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst), bestaat uit een aantal afspraken die gelden voor een medewerker binnen jouw bedrijf of binnen een bepaalde branche. In een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan afspraken over bijvoorbeeld proeftijd, werktijden, vakantiedagen en lonen.

De afspraken in een cao (collectieve arbeidsovereenkomst), mogen nooit in strijd zijn met de wet. Bijvoorbeeld met het Burgerlijk Wetboek (BW). In de cao mag dus geen lager loon staan dan het minimumloon of minder vakantiedagen dan in het Burgerlijk Wetboek (BW).

Wel de lusten, niet de lasten

Er zijn behoorlijk wat zaken die in gang gezet moeten worden en contracten die afgesloten moeten worden met externe partijen om je medewerker te kunnen verlonen.

Wel de lusten, maar niet de lasten? Verloon je medewerker via Payned. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is voor jou en je medewerker.

Wil je meer informatie hierover of weten wat Payned payrolling voor jou kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde blogberichten