De payroll-branche is voor veel ondernemers nog ondoorzichtig. En onbekend maakt onbemind. In de gesprekken met ondernemers hoor ik ook dat er veel misverstanden bestaan over payrolling.

Payrolling is duur

Één van de misverstanden is ‘Payrolling is duur’. Als je gaat payrollen, dan kost dat inderdaad geld. Maar voor deze vergoeding verklein je het ondernemers risico en besteed je de volledige personeelsadministratie uit. Onder andere bij arbeidsongeschiktheid en vakantie, wordt je personeel gewoon doorbetaalt maar krijg je geen factuur. Ook de in- en uitdiensttreding van personeel zal door een goede payroll-onderneming volledig geregeld worden. Studenten zijn gemiddeld 2% goedkoper op de payroll en vaste medewerkers zijn 2 tot 3% duurder op de payroll. Wil je weten wat jouw kosten zijn wanneer je kiest voor payrolling? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Mijn medewerkers willen niet

Bij een overstap naar payrolling bestaat de advisering uit twee belangrijke fasen:

  • Eerst moet jij als ondernemer goed geïnformeerd worden. Hierna kun je een weloverwogen besluit nemen.
  • Daarna ga je samen met het payroll-bedrijf je personeel informeren. En dat met goed nieuws. Want?

Payroll-ondernemingen hebben namelijk de taak om minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden dan wanneer de medewerkers rechtstreeks bij je in dienst zijn. Ook worden het arbeidsverleden en de opgebouwde rechten van het personeel door de payroll-onderneming overgenomen.
Kies  je voor Payned? Dan vullen wij in overleg met jou de huidige arbeidsvoorwaarden aan met betere regelingen.

Geen binding meer met medewerkers

Als de onderlinge relatie in je bedrijf goed is, dan zal daar met payrolling niets in veranderen. Dit komt doordat payrollers betere arbeidsvoorwaarden kunnen bieden dan de meeste branche-cao’s, waardoor je medewerkers het prettig vinden om bij je te werken.

Alleen geschikt voor grote bedrijven

Payrolling is júist ook geschikt voor de kleinere MKB’ers met één of twee medewerkers.

Niet alleen de administratieve lastenverlichting maar ook de zekerheid dat er bij ziekte geen factuur gestuurd wordt is een opluchting. Vooral in kleinere MKB-ondernemingen is ziekte een flinke aanslag op de financiële buffers. Ondernemers moeten een zieke medewerker de eerste weken/maanden doorbetalen en ook een vervanger oproepen.

Door te payrollen hoef je je alleen bezig te houden met het oproepen van een vervanger. Hiernaast kun je kosteloos gebruik maken van de kennis van je payroll-bedrijf.

Schimmige kostenstructuur
Er zijn jammer genoeg nog ondernemingen die werken met schimmige kostenstructuren en naheffingen.Vraag daarom de payroll-onderneming om je exacte factuurprijs (zonder verrassingen) te berekenen. Goede payroll-ondernemingen zullen hier geen enkel probleem mee hebben.Deze berekenen de factuurprijs op basis van het bruto uurloon maal een opslagfactor. In deze factor zitten al je werkgeverslasten, de administratie, de verloning en de vergoeding voor de payroller verwerkt.

Payrollers verdienen geld over de rug van mijn medewerkers

Alle ondernemers zijn het er wel over eens dat er best geld verdiend mag worden. Natuurlijk moet dit wel in verhouding staan tot de service die geleverd wordt.

De afgelopen 10 jaar zijn de prijzen van payrolling flink gedaald en nog steeds zijn er ‘cowboys’ in de markt. Maar over het algemeen betaal je voor payrolling ongeveer hetzelfde als wanneer je zelf je medewerkers verloont. Dit kan doordat payrollers verregaand zijn geautomatiseerd en bij hen de wet van de grote getallen gaat spelen. Eén medewerker verlonen is naar verhouding duurder dan honderd medewerkers verlonen.

Zo zijn er verschillende misverstanden over payrolling. Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten